Reizen met je hond

Reizen met je hond, waar moet je aan denken?

Als je je hond wilt meenemen op vakantie naar een ander land in Europa krijg je te maken met de wet- en regelgeving binnen Europa. Er is veel centraal geregeld maar er zijn wel uitzonderingen. De regels kunnen ook veranderen en dat dus ook per land. Check dus altijd wat de regels zijn. Ook de regels van het land waar je doorheen rijdt. Je kan aan de grens worden gecontroleerd!

Algemene regels

  • Je hond moet ter identificatie gechipt zijn. De chip moet zijn ingebracht voor de eerste rabiësvaccinatie.
  • Je hond moet een Europees dierenpaspoort hebben.
  • Je hond moet ingeënt zijn tegen rabiës minstens 21 dagen voor vertrek.
europees paspoort voor gezelschapsdieren

In sommige landen moet er voor vertrek een bloedtest worden gedaan om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om te bepalen of de inenting tegen rabiës goed is aangeslagen. Er zit 30 dagen tussen de vaccinatie en de bloedtest. Begin dus op tijd met de voorbereidingen!

Er kunnen zelfs verschillende regels zijn per deelstaat  van een land, bijv. Duitsland. Hier kan het zelfs ook nog per gemeente verschillen. Het kan zijn dat je hond alleen aangelijnd hoeft te zijn, maar er zijn ook rassen waarbij de hond gemuilkorfd dient te worden. Ook voor het vervoeren van je hond in de auto kunnen regels gelden. Voor overtredingen zijn de boetes meestal niet misselijk! Maak daarom altijd gebruik van een hondengordel, hondenrek, hondennet of autobench.

Denk alsjeblieft niet: “ik riskeer de boete wel”

Je hond kan namelijk ook in beslag worden genomen en teruggezonden naar Nederland. Als dat het geval is kan je de hond niet meer meenemen naar Duitsland. Behalve de boete kunnen er kosten bijkomen voor dierenartskosten en kosten voor het transport terug naar Nederland. In Duitsland is het ook verboden om met bepaalde “gevaarlijke” hondenrassen langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heb je speciale papieren nodig om met deze rassen het land binnen te reizen.

Frankrijk is nog steeds een populair vakantieland. Naast de algemene regels hanteert Frankrijk extra regels voor bepaalde rassen. Ook voor het doorkruisen van het land naar een andere bestemming. Deze regels zijn voor bepaalde rassen zo streng dat het beter lijkt ze niet mee te nemen.

Maar ook geldt in bepaalde landen dat honden altijd gemuilkorfd dienen te worden in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of in openbare gelegenheden.

Denk je nu:” Jeetje wat een gedoe allemaal?” Valt reuze mee hoor!

mevrouw loopt met rugzak en heeft een klein wit bruin hondje op de arm
bruine hond met tuigje om staat in de bergen om zich heen te kijken

Goed voorbereiden is het halve werk

Dan sta niet voor onverwachte verrassingen. Begin op tijd, check de regels per land waar je heengaat of doorheen gaat.  Deze kan je opvragen bij onder meer de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) en het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

 

Veel plezier op de vakantiebestemming en succes met de voorbereidingen!