Artikelen
Op deze pagina vind je artikelen geschreven door onze leden die zijn geplaatst in diverse maandbladen zoals Onze Hond of Dier & Arts (vakblad voor dierenartsen). Maar ook artikelen die onze leden hebben geschreven over hondengedrag, training of andere informatie die voor een hondeneigenaar nuttig kan zijn. Download de artikelen gerust voor eigen gebruik, maar indien je ze wilt verspreiden via social media of op een andere manier, dan graag eerst toestemming vragen en met bronvermelding plaatsen.
Als honden je hartslag omhoog jagen
Angst voor honden
door: Judith van Moorse
Geplaatst in Onze Hond nr. 09 – 2024
Intro artikel:
Ons land telt ontzettend veel honden: ze zijn een van de meest gehouden huisdieren. Naar schatting zijn het er bijna 2 miljoen. Op vrijwel iedere straathoek straat kun je een hond tegenkomen. Wij hondenbezitters trekken er graag opuit met onze hond. We nemen ‘m mee naar het bos, de weekmarkt, het terras… Heel leuk, tenzij je bang bent voor honden en er op steeds meer plekken mee geconfronteerd wordt.Daardoor kunnen heel veel uitjes, maar ook dagelijkse activiteiten, stressvol zijn.
Eerst inzicht krijgen in gedrag
(ON)BEGRIP
door: Monique Steltenpool
Geplaatst in Onze Hond nr. 08 – 2024
Intro artikel:
Een van de belangrijkste dingen die ik als hondengedragstherapeut meegeef aan hondeneigenaren, is inzicht krijgen in het gedrag dat hun hond laat zien. En dat is meestal niet wat de eigenaar ziet. Natuurlijk zijn er ook mensen die het wel bij het rechte eind hebben, maar zij weten vervolgens niet goed hoe ze ermee moeten omgaan. Vaak heeft de eigenaar wel een idee waarom zijn hond bepaald gedrag vertoont. Zodra je (de reden voor) het gedrag herkent, kan er begrip komen. Dat is het punt waarop eigenaren enthousiast worden om aan de slag te gaan met adviezen en therapie. Als er dan veranderingen plaatsvinden, geeft dat extra motivatie en weer plezier met de hond. Wat volgt, is het verhaal van Harrie.
Zin of onzin?
Hersenwerk voor honden
door: Hanneke Brandt
Geplaatst in Onze Hond nr. 07 – 2024
Intro artikel:
Als gedragstherapeut kom ik bij mensen die problemen hebben met het gedrag van hun hond. Een van de zaken waarover we het uitgebreid hebben tijdens een consult: wat doe je allemaal met je hond?
Gedrag en opvoeding
Hormonen of demonen?
door: Barbara Vuister
Geplaatst in Onze Hond nr. 06 – 2024
Intro artikel:
Helaas weet een gemiddelde hondenbezitter de weg naar de gedragstherapeut nog onvoldoende te vinden. Bij gedragsproblemen wordt vaak advies ingewonnen bij de plaatselijke hondentrainer. Er wordt dan meestal gekeken naar hoe het probleem weg te trainen en niet naar de reden waarom de hond bepaald gedrag laat zien. Trainers zijn daar ook niet voor opgeleid. Een gedragstherapeut gaat onderzoeken waarom de hond bepaald gedrag vertoont. Dit is dan ook een essentieel verschil tussen een hondeninstructeur en een hondengedragstherapeut. En juist dat recherchewerk in het zoeken naar onderliggende oorzaken maakt het vak van gedragstherapeut elke keer weer boeiend.
Voorbereid op vuurwerk
Vuurwerkangst de baas
door: Jacomijn Hendrickx,
Geplaatst in Onze Hond nr. 05 – 2024
Intro artikel:
Angst voor vuurwerk is geen gedragsprobleem, maar het kan wel tot problemen leiden, omdat de angst en ongerustheid probleemgedrag kunnen veroorzaken. Waar het vooral om gaat: vuurwerkangst tast het welzijn van de hond aan.
Vakantiestress
Hoe beleeft jouw hond de vakantie?
door: Monique Steltenpool
Geplaatst in Onze Hond nr. 04 – 2024
Intro artikel:
Hoe ziet jouw droomvakantie eruit? Past een hond in dat ideaalplaatje? Zo ja, doe je jouw hond en jezelf daar een plezier mee? Of bezorgt het jullie juist vakantiestress?
Trends in de trainingswereld
Gevaarlijk of goed?
door: Daniëlle Hermans
Geplaatst in Onze Hond nr. 03 – 2024
Intro artikel:
De mens volgt trends om verschillende redenen. En de hondeneigenaar is daar geen uitzondering op. We willen er graag bij horen en deel uitmaken van iets groters dan onszelf. Trends, in dit geval nieuwe of andere trainingsmethodes en inzichten, geven een gevoel van gemeenschap en verbondenheid, omdat we dezelfde interesses en voorkeuren delen met anderen.
Een onderwerp dat veel emoties losmaakt
“Hij doet niets, hoor!”
door: Daniëlle Hermans
Geplaatst in Onze Hond nr. 02 – 2024
Intro artikel:
Je loslopende hond niet zomaar op een aangelijnde hond laten aflopen. Het zou de standaard moeten zijn. Maar dat is het helaas niet. Hondengedragstherapeut Daniëlle Hermans legt uit waarom je je hond beter aanlijnt wanneer je een aangelijnde hond tegenkomt.
Stichting Contacthond vertelt
Licht in de duisternis die dementie heet
door: Tomi Dijkema
Geplaatst in Onze Hond nr. 01 – 2024
Intro artikel:
Dit is een verhaal over dementie, verdriet en eenzaamheid. En hoe een therapiehond weer licht bracht in het leven van een lieve, oude dame en haar familie.
Janny en Tygo
Rust in de tent
door: Karen Hartog
Geplaatst in Onze Hond nr. 10 – 2023
Intro artikel:
Tygo is een drukke herdermix en Janny is stapelgek om hem. Tygo heeft gehapt tijdens binnenkomst van een zorgverlener Behalve een lichte schaafwond heeft de zorgverlener er niets aan over gehouden, maar een deel van het begeleidingsteam is nu angstig om naar binnen te gaan.
Da’s van mij!
Waarom honden bijten
door: Willie van der Veldt
Geplaatst in Onze Hond nr. 9 – 2023
Intro artikel:
De casus waar ik bij werd geroepen, betrof een zeer vriendelijke American Staffordshire Terrier reu zonder stamboom. Diesel was twee jaar oud en nog volop aan het puberen. Diesel had twee keer een snapbeet gegeven. De eerste toen zijn eigenaresse zijn voedsel aan het bereiden was, de tweede toen de dochter des huizes hem een kusje wilde geven.
Drukke Dex
Hyperactieve hond
door: Daniëlle Hermans
Geplaatst in Onze Hond nr. 8 – 2023
Intro artikel:
Dex begroet me meer dan onstuimig als ik voor het eerst bij hem op huisbezoek kom. Ondanks alle pogingen van zijn baasjes om dit te voorkomen, word ik besprongen en hapt Dex in mijn arm en rug. “Sorry, dit doet hij dus altijd bij bezoek.”
Razend op ballen
Spel of niet…?
door: Bianca Geraedts
Geplaatst in Onze Hond nr. 7 – 2023
Intro artikel:
Iedereen die een hond heeft weet dat veruit de meeste honden het spelen met ballen heel erg leuk vinden. En als de hond het leuk vindt, dan vinden wij bazen dat ook. Veel baasjes denken dat spelen met de bal een perfecte manier is om de hond wat energie te laten kwijtraken, maar helaas: vaak is het tegendeel waar. Zeker als er geen regels aan het balspel gekoppeld zijn. Met wat praktijkvoorbeelden willen we laten zien wat er nu echt gebeurt als een hond razend op ballen is.
Waarom doet-ie dat?
Het ligt niet altijd aan de opvoeding
door: Jany Geldof
Geplaatst in Onze Hond nr. 6 – 2023
Intro artikel:
Mensen speculeren graag waar gedrag van een hond vandaan komt. Een veelgehoorde uitspraak over de oorzaak van gedrag is: “Dat ligt aan de opvoeding…” Soms klopt dat, maar niet altijd. Het gedrag van een hond wordt namelijk bepaald door veel meer aspecten dan alleen de opvoeding en begeleiding door de eigenaar.
Ik mis je
Wanneer je huisdier overlijdt
door: Jacomijn Hendrickx
Geplaatst in Onze Hond nr. 5 – 2023
Intro artikel:
Er zijn maar weinig momenten in mijn leven waarvan ik mij precies herinner waar ik was en hoe het was. Het merendeel van deze momenten heeft te maken met de (on)verwachte dood van mijn huisdieren. Zo herinner ik mij als de dag van gisteren dat Frank, mijn man, mij belde dat Puck geheel onverwacht overleden was
Kleine teckel Sientje
Als het leven in het GROOT aan je voorbij gaat
door: Anouk Gaemers
Geplaatst in Onze Hond nr. 4 – 2023
Intro artikel:
Daar sta je dan als teckeltje. Op je korte pootjes verken je de wereld van reuzen. Behendig probeer je je een weg te manoeuvreren tussen lange benen en grote voeten, maar dat valt niet altijd mee. Omdat je nogal klein bent gaat het leven in het groot aan je voorbij.
Een pijnlijk inzicht
De invloed van hormonen op gedrag
door: Suzanne Rhebergen
Geplaatst in Onze Hond nr. 3 – 2023
Intro artikel:
Hap! Ik voelde Sproets tandjes in mijn billen en wist dat ik mijn hond terug had. Wat was ik blij! Dat klinkt misschien raar. Ik wil toch zeker geen bijtende hond? Maar om die tanden in mijn billen maak ik me geen zorgen, dat gedrag stuur ik wel bij. Wat veel belangrijker is: mijn meisje zit weer lekker in haar vel!
De een z’n brood…
Een verhaal over een broodfokpub
door: Hanneke Brandt
Geplaatst in Onze Hond nr. 2 – 2023
Intro artikel:
Het verhaal dat ik met jullie wil delen, gaat over puppy Finn. Hij was een broodfokpup die alle kansen had om een lang, gelukkig leven te leiden. Toen hij acht maanden oud was moesten we afscheid van hem nemen. Het leed dat deze hond is aangedaan en het verdriet van de mensen die hij achterlaat is enorm.
Nee, dankjewel
Mag een hond ook ‘nee’ zeggen?
door: Willie van der Veldt
Geplaatst in Onze Hond nr. 1 – 2023
Intro artikel:
Wanneer ik voor een gedragsconsult bij mensen thuis op bezoek kom, zijn ze soms wat onzeker. Er is sprake van probleemgedrag bij hun hond en ze maken zich zorgen over mijn ‘oordeel’. Vaak hebben ze al een heel lijstje opgesteld met ‘fouten’ die zij maken in de omgang met de hond. De onzekerheid vertaalt zich soms in het aanbieden van de heerlijkste dingen. Want van lekker eten word je mild. Hoe lief ook aangeboden, ik bedank vriendelijk en ben met een glas kraanwater helemaal tevreden.
Laat ze het zelf maar uitzoeken?
Spelgedrag
door: Tessa van Heumen
Geplaatst in Onze Hond nr. 10 – 2022
Intro artikel:
Fijn contact en goede communicatie tussen honden; úren kunnen we ernaar kijken. Maar wat is eigenlijk sociaal contact en gezond spelgedrag bij honden? Hoe ziet dat eruit? Kun je aan je eigen hond zien wanneer spel spanning wordt? Zie jij of hij het contact met een andere hond nog wel prettig vindt, en zo voorkomen dat hij gespannen, boos of angstig wordt?
Probleem opgelost?
Een ander perspectief
door: Liselot Boersma
Geplaatst in Onze Hond nr. 9 – 2022
Intro artikel:
Soms denken gedragstherapeuten dat het doel van een consult altijd is om een probleem op te lossen. In de meeste gevallen hebben we het dan over een gedragsprobleem van een hond. Helaas lukt dat ‘oplossen’ niet altijd. Daarom kan het in sommige gevallen verstandig
zijn om te kijken naar wat je wél kunt. Daarbij kun je als leidraad nemen dat je het welzijn probeert te verbeteren. Van de hond(en), de gezinsleden en eventuele andere betrokkenen. Dat biedt een ander perspectief.
Stop met bijten, start het gesprek!
Maak jij je zorgen? trek aan de bel..
door: Cindy van Dorst
Geplaatst in Onze Hond nr. 8 – 2022
Intro artikel:
We weten heel veel over kinderen én we weten heel veel over honden. Hoe kan het dan dat er in Nederland toch jaarlijks circa 75.000 kinderen door een hond worden gebeten? Het exacte cijfer doet er eigenlijk niet een zo toe, wanneer je één incident in jouw gezin, in jouw familie of in jouw werk kunt voorkomen is dat al de moeite waard.
Puzzel
Je zult het totale plaatje moeten maken…
door: Daniëlle Hermans
Geplaatst in Onze Hond nr. 7 – 2022
Intro artikel:
Als trainer en gedragstherapeut komen er regelmatig mensen bij je met een hulpvraag die heel eenvoudig lijkt, en waarbij dan ook een eenvoudige oplossing wordt verwacht. Denk dan aan vragen als: ‘Mijn hond trekt, hoe zorg ik dat hij op mij let tijdens een wandeling? ‘ of ‘Mijn pup bijt mij en mijn kinderen, hoe kan ik dat stoppen?’ Zo zijn er verschillende vragen en problemen die zich lijken te concentreren op één soort gedrag, maar waarbij de oplossing zelden in één verandering zit. Sterker nog: meestal bestaan zowel het gedrag als de oplossing uit meerdere puzzelstukjes, die – als het even kan- in elkaar moeten passen.
Liefde gaat door de muilkorf
Als de omgeving niet naar je luistert
door: Anouk Gaemers
Geplaatst in Onze Hond nr. 6 – 2022
Intro artikel:
“Als ik dat ding om haar snuit doe dan staat binnen no-time de politie voor de deur” zei mijn cliënt met een prachtige jonge Akita. Daar stond ik dan met een muilkorf in mijn hand en een mond vol tanden. De jonge Akita had namelijk met name naar vreemde mensen op straat haar tandjes laten zien en gromde daar ook bij. Wat de hond dwarszat vraag je je af ? Onbekende mensen die haar op straat ongevraagd benaderden en aaiden.
Achter het behang ?
Gedragsverandering in de puberteit
door: Jeanet Visser
Geplaatst in Onze Hond nr. 5 – 2022
Intro artikel:
Marly van Leeuwen vroeg advies aan hondengedragsdeskundige Annemarie Albersen vanwege ongewenst gedrag van haar hond Tommy. Tommy is een grote reu van inmiddels drie jaar, een Landseer, een zogenaamd ‘reuzenras’.
Een begeleidingstraject volgde en ondanks dat er nog situaties zijn waarin Marly wat onzeker is, laat zij nu weer met plezier haar hond uit.
Geen circusartiest
“Mijn hond mag ‘hond’zijn”
door: Willie van der Veldt
Geplaatst in Onze Hond nr. 4 – 2022
Intro artikel:
Bo is een vrolijke 14 maanden jonge Border Collie reu. Hij wordt met liefde, eten, versnaperingen en vele wandelingen behoorlijk vertroeteld. Zijn eigenaar vertelt vol trots dat z’n hond ‘hond’ mag zijn en geen circusartiest is: “Bo is prima zoals hij is. Hij hoeft geen kunstjes te doen of te leren.”
Gedragstherapie is topsport
Twee Malamutes waartussen het soms ‘rommelt’
door: Lisette van de Wetering
Geplaatst in Onze Hond nr. 3 – 2022
Intro artikel:
De weg naar succes verloopt niet zonder investering in tijd en inspanning. Voor de eigenaren van Malamutes Ginny en Finn is dat een bekend gegeven. Hun eigenaresse is oud-topsporter, tegenwoordig rolstoelgebonden en ze bezig twee Malamutes waartussen het soms ‘rommelt’. Het leek een haast onmogelijke opgave om dit probleem op te lossen, maar dat was het niet. Dankzij de topsportmentaliteit van de eigenaresse van Ginny en Finn.
Snowy, dwergkees met plasprobleem
Zindelijkheid en drukte
door: Monique Steltenpool
Geplaatst in Onze Hond nr. 2 – 2022
Intro artikel:
Het verhaal van Snowy geldt waarschijnlijk voor meer mensen die tijdens een van de vele lockdowns besloten een pup aan te schaffen. Snowy, een schattig dwerkeeshondje, is acht maanden als ik bij haar gezin kom om te praten over het probleem dat ze maar niet opgelost krijgen. Door de lockdown zijn alle kinderen thuis en werken de ouders vanuit huis. Dat is bepaald geen ideale situatie; voor de mensen binnen het gezin, maar voor de kleine Snowy al helemáál niet.
Samenzang geeft kopzorgen
Een bijzonder, maar serieus gedragsprobleem
door: Lisette van de Wetering
Geplaatst in Onze Hond nr. 1 – 2022
Intro artikel:
Veel honden reageren op geluiden. Waarop en hoe ze reageren is per hond verschillend en natuurlijk hoeft het reageren op geluiden geen probleemgedrag te zijn. Onlangs werd ik te hulp gevraagd door ouders die een bijzonder, maar serieus probleem hadden. Als hun jonge kindje (1jaar) een hoog geluid maakte, begon de hond te huilen. Het geluid van kind en hond samen bracht de ouders tot wanhoop. Ze hadden al van alles geprobeerd om de samenzang te stoppen maar tevergeefs.